DOMÁCÍ JELITA
Pokud nejste velkými nadšenci zabíjaček jako takových, ale i tak si rádi pochutnáte na těchto specialitách, zkuste si je připravit v pohodlí domova.
Na 1-1,5 kg jelítek budete potřebovat:
800 g
vepřové
hlavy
200 g
vepřového boku
200 g
vepřové kůže
200 ml
vepřové krve
vodu
50 g syrové cibule
2 čajové lžičky soli
6-7 polévkových lžic TRUMF koření Domácí jelita
250 g
uvařených krup (100 g syrových)
vepřová tenká střeva
vepřový
vývar tučný
pokud máte možnost použít trochu vepřových plic (100 g), tak je
zpracujte spolu s masem
Vepřové maso a kůže uvařte a namelte nahrubo na mlýnku. Smíchejte pomleté maso a kůži s uvařenými kroupami, přidejte vepřovou krev, osolte a přidejte koření, nakonec přidejte 100 - 200 ml vývaru, aby se dílo dobře plnilo. Propláchnutá vepřová střeva na jednom konci zavřete špejlí a pomocí mlýnku či ručně naplňte hotovou směsí. Opět uzavřete špejlí. Jelita vložte do vroucí vody a na mírném plameni vařte cca 15 minut. Hotová jelita vyplavou na povrch.
Tip: Podávejte se zelím a uvařeným bramborem.