DOMÁCÍ TLAČENKA

S moderním vybavením domácností a dostupností masných surovin jakýkoliv všední den již nemusí domácí zabíjačky probíhat převážně přes zimu.  Připravte si s námi skvělou domácí tlačenku.


Na 1 kg tlačenky budete potřebovat:

750 g  vepřového kolena
350 g  vepřové plece
2 polévkové lžíce TRUMF koření Tlačenka domácí 
2 čajové lžičky soli
vodu
tlačenkové střevo

Vepřové koleno s kůží a vepřovou plec dejte vařit do osolené vody. Maso můžete nakrájet na větší kusy, aby se uvařilo rychleji. Doba vaření závisí na velikosti kusů, maso by mělo být měkké, ale ne rozpadavé - chceme mít pěknou mozaiku ve výsledné tlačence. Po uvaření nechte trochu zchladnout, poté maso nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2 x 2 cm, vařenou kůži z kolene pomelte na mlýnku. Vývar, ve kterém se maso vařilo, nevylévejte. Smíchejte vše dohromady a okořeňte. Naplňte tlačenkové střevo do ¾ a doplňte vývarem z masa. Střevo zavažte, vložte do vroucí vody a vařte 1,5 hodiny. Po uvaření vyndejte na tác a nechte vychladnout, ideální je použít studenou vodu, sníh nebo led a v tom tlačenku vychladit. Během chlazení několikrát tlačenkou pootočte, aby se náplň rovnoměrně rozmístila v obalu. 

Tip: Podávejte s octem, cibulí a chlebem.