JÁTROVÁ PAŠTIKA
Na přípravu (500g) budeme potřebovat:
150g vepřových jater
400g vepřového boku
50g vývaru
½ menší cibule
tuk na osmažení cibule
1 kávovou lžičku soli nebo dusitanové solicí směsi (praganda)
1 kávovou lžičku cukru
1 kávovou lžičku koření Játrová lahůdková paštika TRUMF
2 kávové lžičky bramborového škrobu
Dále budeme potřebovat mlýnek na maso a zapékací misku.
1/3 vepřových jater nameleme na jemno, vložíme je do malé misky, přidáme k nim sůl a dobře je se solí promícháme. Játra po promíchání se solí zhoustnou. Když místo obyčejné soli použijeme pragandu, budeme mít paštiku s hezkou narůžovělou barvou. Pokud použijeme obyčejnou sůl, bude mít výrobek barvu pečeného masa.
2/3 syrových vepřových jater nameleme na hrubo. Do vhodné nádoby vložíme namleté vepřové maso, přidáme osmaženou cibulku, cukr, koření a škrob a vše rukou zamícháme do masa. Poté přilijeme horký vývar a dobře promícháme, dokud směs nebude jen o trochu teplejší než ruka (cca 40°C).
Následně přidáme na hrubo namletá játra a lehce promícháme, nakonec přidáme na jemno umletá předsolená játra a znovu promícháme.
Hmotou naplníme zapékací misku a pečeme při mírné teplotě 120 °C 30 - 40 minut, na závěr můžeme teplotu zvýšit na 180 °C a povrch paštiky zapéct do zlatova.
Dobrou chuť!
Tip
Paštiku si můžete zavařit do sklenic a uchovat ji tak déle!
Paštiku naplníme do skleniček 100-150 ml a uzavřeme. Vložíme do zavařovacího hrnce a tepelně opracováváme 80 min při teplotě 80°C. Skladujeme v chladničce.