JÁTROVÁ PAŠTIKA

Na přípravu (500g) budeme potřebovat:

150g vepřových jater
400g vepřového boku
50g vývaru
½ menší cibule
tuk na osmažení cibule
1 kávovou lžičku soli nebo dusitanové solicí směsi (praganda)
1 kávovou lžičku cukru
1 kávovou lžičku koření Játrová lahůdková paštika TRUMF
2 kávové lžičky bramborového škrobu

Dále budeme potřebovat mlýnek na maso a zapékací misku.

Postup přípravy: 
Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme do růžova na malém množství tuku (nejlépe na sádle). Vepřový bok uvaříme, ne příliš do měkka (špatně by se mlelo), ale nesmí být ani syrové. Uvařené maso nameleme na masovém mlýnku.

1/3 vepřových jater nameleme na jemno, vložíme je do malé misky, přidáme k nim sůl a dobře je se solí promícháme. Játra po promíchání se solí zhoustnou. Když místo obyčejné soli použijeme pragandu, budeme mít paštiku s hezkou narůžovělou barvou. Pokud použijeme obyčejnou sůl, bude mít výrobek barvu pečeného masa.

2/3 syrových vepřových jater nameleme na hrubo. Do vhodné nádoby vložíme namleté vepřové maso, přidáme osmaženou cibulku, cukr, koření a škrob a vše rukou zamícháme do masa. Poté přilijeme horký vývar a dobře promícháme, dokud směs nebude jen o trochu teplejší než ruka (cca 40°C).

Následně přidáme na hrubo namletá játra a lehce promícháme, nakonec přidáme na jemno umletá předsolená játra a znovu promícháme.

Hmotou naplníme zapékací misku a pečeme při mírné teplotě 120 °C 30 - 40 minut, na závěr můžeme teplotu zvýšit na 180 °C a povrch paštiky zapéct do zlatova.

Dobrou chuť!

Tip
Paštiku si můžete zavařit do sklenic a uchovat ji tak déle!
Paštiku naplníme do skleniček 100-150 ml a uzavřeme. Vložíme do zavařovacího hrnce a tepelně opracováváme 80 min při teplotě 80°C. Skladujeme v chladničce.