KUŘE SATSIVI
Znáte to, je pátek odpoledne a Vy přemýšlíte, co uvařit na víkend. Oblíbená jídla všech členů domácnosti jste již několikrát zopakovali a nová inspirace žádná. Co takhle zkusit něco úplně nového a netradičního?
Satsivi je sváteční gruzínská omáčka z vlašských ořechů a česneku, podávaná za studena nejčastěji s drůbežím masem. Pro dochucení se kromě česneku využívá směsi vybraných bylin a koření. Vyzkoušejte s námi variaci na tuto netradiční lahodnou omáčku.
Na přípravu (4 porce) budeme potřebovat:
Na omáčku:
150 g vlašských ořechů
5 stroužků česneku
1 polévkovou lžíci citronové šťávy
chilli (dle Vaší chuti, omáčka by měla být jemně
pikantní)
1 polévkovou lžíci koření Chmeli Suneli TRUMF
10 g koriandr listy
100 ml vody
Na kuře:
12 kuřecích paliček
olivový olej
1 větší cibule
2 polévkové lžíce hladké mouky
700 ml kuřecího vývaru
sůl
pepř
Nejprve si připravte ingredience na omáčku - vše smíchejte v mixéru až Vám vznikne hustá pasta.
Kuře orestujte v hlubším hrnci ze všech stran, dokud není po všech stranách krásně zlatavé. Poté ho vyndejte na talíř a na zbylém oleji orestujte nakrájenou cibuli. Až cibule zpění, přidejte 2 lžíce mouky, asi 1 minutu restujte za stálého míchání a pak zalijte kuřecím vývarem. Přiveďte k varu a přidejte vytvořenou pastu. Až se vše spojí, dochuťte solí a pepřem, vložte kuřecí paličky a na mírném ohni vařte asi 20-30 min. Kuře se tak dovaří do měkka a omáčka ještě zhoustne. Obsah hrnce občas promíchejte, aby se omáčka nepřipalovala.
Servírujte s rýží či chlebovými plackami. Jestli budete jíst teplé nebo studené, již záleží na Vás :-)
Dobrou chuť!