HOUBOVÝ JULIENNE
Julienne je skvělá kombinace hub, sýru, smetany a koření. Podle tohoto receptu si vás získá svou jemnou chutí od prvního sousta. Toto houbové jídlo je ideální jako teplý předkrm nebo rychlá lehká večeře.
Klasický julienne se vyrábí ze čtyř ingrediencí: houby (nejlépe hříbky, ale je možné použít i žampióny), cibule, zakysaná smetana a sýr. Pro smažení cibule a dušení hub potřebujete máslo, a aby byla houbová hmota hustá lžíci mouky. Je možné připravit variantu s kuřecím, hovězím masem nebo lososem.Na 6 porcí budete potřebovat:
400 g hříbků nebo
žampiónů
150 g sýru na
strouhání
150 ml zakysané
smetany
2 cibule
2 lžíce másla
2 lžíce hladké
mouky
2 čajové lžičky TRUMF Houbařova koření
sůl podle chuti
(můžete přidat 300 g kuřecích prs, hovězího masa nebo lososa )
Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké půlkruhy. Vložte ji do pánve se zahřátým máslem a za občasného míchání ji osmažte, dokud nezesklovatí. Oloupané houby nakrájejte na plátky. Lze použít zmrazené i čerstvé. Nakrájené houby vložte na pánev s cibulí a vše spolu osmahněte a pak duste cca 15 minut. Je lepší nezakrývat pánev víkem, aby se šťáva uvolněná z hub odpařila. Snižte oheň pod pánví a nalijte do něj smetanu, promíchejte s houbami. Přidejte sůl a koření. Vzniklou směs zasypte moukou a krátce povařte, aby se zahustila šťáva z hub. Houbovou směs rozdělte do menších zapékacích misek nebo do jedné větší nádoby. Ponechte místo pro sýrovou vrstvu. Posypte julienne nastrouhaným sýrem a pečte v troubě při 180 stupních po dobu 5-10 minut.
Tip: Jestliže chcete připravit variantu s masem, předem uvařte maso nakrájené na kousky v osolené vodě, zvláště hovězí maso. Lososa není nutné vařit předem. Maso přidáme na pánev po žampiónech.