STAROČESKÉ DOMÁCÍ KLOBÁSKY
Na přípravu domácích klobásek (5kg) budeme potřebovat:
2 kg libového vepřového masa
(1/3 libového
vepřového masa můžeme nahradit na jemno namletým hovězím masem-klobásy budou
chutnější a šťavnatější)
2 kg vepřového boku
850 g studené vody
100 g dusitanové solící směsi (pragandy)
45 g koření Ostravská klobása TRUMF
Dále budeme potřebovat:
Mlýnek na maso
Vepřová střívka
Kuchyňského robota s nástavcem na plnění střívek
Domácí udírnu
Postup přípravy:
Libové i tučné vepřové maso nameleme na hrubo (hovězí na
jemno) na masovém mlýnku.
Namleté maso umístíme do vhodné nádoby, přidáme ostatní
ingredience - vodu, sůl a koření. Vypracujeme kompaktní směs a necháme do
druhého dne odpočinout.
Druhý den dílo znovu lehce promícháme a naplníme do
vepřových střívek. Naplněné střívko dělíme na jednotlivé klobásky zatočením
střívka mezi klobáskami.
Klobásky udíme v domácí udírně, nebo je můžeme grilovat
za syrova, vynikající jsou i pečené v troubě. Pokud klobásky udíme
v domácí udírně a nejsme si jisti, že jsou správně prohřáté, doporučujeme
klobásky na 40 min ponořit do cca 80°C teplé vody.
Dobrou chuť
Tip
Klobásky můžete zavařit do sklenic a uchovat je tak déle!
Zkrátíme tepelné opracování v udírně tak aby klobásky nebyly příliš měkké. (Příklad: běžně udíme cca 6 hodin - zkrátíme dobu uzení na 3 hodiny) Ihned po vyjmutí z udírny vložíme klobásky do sklenic 0,7l. Do půlky sklenici zalijeme osolenou vodou nebo vývarem. Vložíme do zavařovacího hrnce a tepelně opracováváme při teplotě 95°C 80 minut. Uložíme na chladném tmavém místě.