STAROČESKÉ DOMÁCÍ KLOBÁSKY

Na přípravu domácích klobásek (5kg) budeme potřebovat:

2 kg libového vepřového masa
(1/3 libového vepřového masa můžeme nahradit na jemno namletým hovězím masem-klobásy budou chutnější a šťavnatější)
2 kg vepřového boku
850 g studené vody
100 g dusitanové solící směsi (pragandy)
45 g koření Ostravská klobása TRUMF

Dále budeme potřebovat:
Mlýnek na maso
Vepřová střívka
Kuchyňského robota s nástavcem na plnění střívek
Domácí udírnu

Postup přípravy:
Libové i tučné vepřové maso nameleme na hrubo (hovězí na jemno) na masovém mlýnku.
Namleté maso umístíme do vhodné nádoby, přidáme ostatní ingredience - vodu, sůl a koření. Vypracujeme kompaktní směs a necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den dílo znovu lehce promícháme a naplníme do vepřových střívek. Naplněné střívko dělíme na jednotlivé klobásky zatočením střívka mezi klobáskami.
Klobásky udíme v domácí udírně, nebo je můžeme grilovat za syrova, vynikající jsou i pečené v troubě. Pokud klobásky udíme v domácí udírně a nejsme si jisti, že jsou správně prohřáté, doporučujeme klobásky na 40 min ponořit do cca 80°C teplé vody.

Dobrou chuť

Tip
Klobásky můžete zavařit do sklenic a uchovat je tak déle! 
Zkrátíme tepelné opracování v udírně tak aby klobásky nebyly příliš měkké. (Příklad: běžně udíme cca 6 hodin - zkrátíme dobu uzení na 3 hodiny) Ihned po vyjmutí z udírny vložíme klobásky do sklenic 0,7l. Do půlky sklenici zalijeme osolenou vodou nebo vývarem. Vložíme do zavařovacího hrnce a tepelně opracováváme při teplotě 95°C 80 minut. Uložíme na chladném tmavém místě.