GRILOVANÁ ŽEBRA

Grilovaná žebra si mnoho z nás určitě rádo objedná v restauraci, na domácí přípravu si už ale troufnou jen někteří. Příprava je časově náročnější, s naší pomocí to však dokáže každý a zaručujeme Vám, že si pochutnají úplně všichni. 

 Na přípravu (1 kg) budeme potřebovat:

1kg vepřových žeber
100g rajčatového protlaku
100g povidel nebo 70 g medu 
sůl
pepř
5 polévkových lžic koření Marináda BBQ HR Trumf

Příprava marinády:
Na 1 kg žebírek smíchejte 100 g rajčatového protlaku se 100 g povidel a 5 polévkovými lžícemi koření Marináda BBQ HR. Pořádně promíchejte. Místo povidel, které Vám zaručí typickou nasládlou chuť barbecue omáčky, můžete použít med. Ten však bývá sladší než povidla, proto ho dejte méně.

Žebírka omyjte a osušte. Osolte a opepřete po celém povrchu a naložte do připravené marinády. Zhruba třetina by Vám měla zbýt na závěrečné potírání při grilování. Ideální je nechat masu čas, aby jím prostoupila chuť marinády, proto žebírka zabalte do alobalu a uložte do lednice do druhého dne.

Druhý den si rozehřejte troubu na 200 °C a dejte péct zabalená žebírka alespoň na hodinu. Pokud máte žebírka vyšší, přidejte jim ještě 30 minut, aby se maso krásně rozpadalo.

Po upečení žebra vyndejte z alobalu (pozor na horkou páru, která bude z obalu unikat), potřete zbývající marinádou a dejte na rozpálený gril. Grilujte z každé strany asi 15 minut. Žebírka by se měla krásně lesknout a být hnědá, dávejte pozor, aby se nepřipálili.

Tip: ke grilovaným žebírkům se skvěle hodí pečené brambory