ZAVAŘENÉ VEPŘOVÉ KOUSKY

Skvělá chuť, co vám vydrží. Pokud věnujete trochu času přípravě, rozhodně nebudete litovat. Taková dobrá česká "vepřovka" skvěle chutná za studena s chlebem a hořčicí nebo může posloužit jako základ na rychlé jídlo při stanování či na chalupě. 

Na přípravu (cca 3ks 0,7l) sklenic budeme potřebovat: 

1 kg vepřová plec
1 kg vepřový bok
14 g soli
80 g koření kmínový pepř na vepřové maso TRUMF
1/2 kávové lžičky koření na svíčkovou TRUMF

Libové maso i bůček nakrájejte na větší kousky (např. 3x3 cm). Pokud máme zbytky kůže či kostí, můžeme schovat a při následném pečení přidáme k masu, čímž nám vznikne chutný a silný výpek. K masu přidejte koření a sůl a ve větší míse dobře promíchejte. Nechte odležet ideálně do druhého dne v uzavřené nádobě nebo překryté alobalem či fólií. Druhý den předehřejte troubu na 160 °C, odleželé maso dejte na plech (pokud máme kosti a kůži, nyní přidáme k masu) a dejte péct na zhruba 1,5 hodiny. Maso sledujte, průběžně podlévejte vodou. Upečené maso sceďte a naplňte do čistých, horkou vodou omytých sklenic. Vzniklý výpek, pokud je potřeba, zřeďte vodou. Pokud by byl naopak moc tekutý, ještě ho nechte chvíli redukovat. Výpekem zalijte naplněné sklenice s masem asi 1 cm pod okraj víčka. Sklenice pevně uzavřete a tepelně opracujte (zavařte): voda by měla lehce vřít a sklenice by měly být asi do 2/3 ponořené. Takto vařte asi 1 hodinu. Poté nechte vychladnout, ovšem nepřeklápějte víčkem dolů - tuk by nám ztuhl na dně sklenice a to nechceme. V chladu uzavřené vydrží i několik měsíců.

Tip 1: pokud se nechcete zdržovat pečením masa, můžete nakrájené a okořeněné kostičky masa plnit do sklenic i syrové. I tak ale doporučujeme nechat s kořením a solí odležet alespoň přes noc v lednici, aby chutě pěkně prostoupily masem. Do masem naplněných sklenic přidejte trochu vody (maso samo o sobě šťávu pustí), zavíčkujte a sterilujte stejným postupem jako pečené maso. Protože je ale maso syrové, prodlužte dobu tepelného opracování na zhruba 3 hodiny. Následující postup je již totožný pro obě varianty.

Varianty se liší především chutí, předpřípravou v troubě si zaručíme typicky pečenou chuť. Kromě toho maso změkne a není potřeba poté sterilovat tak dlouho.

Tip 2: pokud zvolíte ozdobnější sklenici a na hotový výrobek nalepíte pěknou etiketu, můžete tuto pochoutku věnovat i jako chutný, ručně dělaný dárek.