SUŠENÉ DOMÁCÍ KLOBÁSKY

Na přípravu domácích klobásek (5 kg) budeme potřebovat:

2,5 kg libového vepřového masa
(1/3 libového vepřového masa můžeme nahradit na jemno namletým hovězím masem-klobásy budou chutnější a šťavnatější)
2,5 kg vepřového boku
120 g dusitanové solící směsi (pragandy)
100 g koření Čabajská klobása TRUMF 

Dále budeme potřebovat:

Mlýnek na maso
Vepřová střívka
Kuchyňského robota s nástavcem na plnění střívek
Domácí udírnu

Postup přípravy:

Dobře vychlazené libové i tučné vepřové maso nameleme na hrubo (hovězí na jemno) na masovém mlýnku.
Namleté maso umístíme do vhodné nádoby, přidáme ostatní ingredience - sůl a koření. Vypracujeme kompaktní směs a necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den směs znovu lehce promícháme a naplníme do vepřových střívek. Naplněné střívko dělíme na jednotlivé klobásky zatočením střívka mezi klobáskami.
Klobásky udíme v domácí udírně, pomalu na co nejchladnějším kouři. Asi po dvou hodinách klobásky vyjmeme z udírny a necháme volně vychladnout na vhodném chladném místě nejlépe v průvanu.
Klobásky musí viset, aby dobře větraly (pokud bychom je umístili do nějaké nádoby, špatně by vysychaly a mohly by se zapařit) Druhý den postup zopakujeme.

Dobrou chuť